fbpx

Jouw bedrijf verduurzamen in 9 simpele stappen

Ieder bedrijf kan haar steentje bijdragen om de planeet groener achter te laten voor toekomstige generaties. Zet je in op de verduurzaming van jouw bedrijf, dan kan dit bovendien een onderscheidende factor voor bewuste consumenten betekenen. Wist je dat er nu al maandelijks bijna 900 keer gezocht wordt naar duurzame bedrijven? Het is een markt die blijft groeien bij een steeds groter wordende groep van bewuste, duurzame consumenten. De hoogste tijd dus om met jouw bedrijf – in een paar eenvoudige stappen – in te zetten op verduurzaming.

1. Zet in op een paperless office

De meeste bedrijven vertrouwen al zwaar op elektronica, waarom zou je die dan ook niet optimaal benutten? Stop met het kappen van bomen voor papier en digitaliseer waar je kunt. Maak bijvoorbeeld notities met een app als Evernote, Google Keep of synchroniseer je notities in de cloud.

2. Kies lokale leveranciers

De wereld ligt aan onze voeten. Het is dan ook verleidelijk om lukraak materialen voor jouw bedrijf te bestellen zonder precies te weten waar deze vandaan komen. Wil je écht impact maken? Verklein dan je ecologische voetafdruk en schaf de materialen die je nodig hebt lokaal aan. Je hoeft niet alles direct om de hoek aan te schaffen, voorkom vooral dat je onnodig containerschepen voor je moet laten varen. Deze sector is namelijk nóg vervuilender dan de complete luchtvaart.

Mockup paperless office
Mockup hernieuwbare energie

3. Stap over op duurzame energie

Zonne-energie en windenergie raken nooit op. Vervang je fossiele energiecontract daarom door een duurzamer alternatief. Energiemaatschappijen als  Greenchoice, Vandebron zijn goede keuzes. Minder bekende partijen als Energie vanOns of Powerpeers scoren echter nóg beter volgens onderzoek van Greenpeace. En heb je een eigen dak tot je beschikking? Wek dan je eigen energie op en investeer in zonne-panelen.

4. Vergroen je marketing

Groene of duurzame marketing. Het kan! Door je SEO te optimaliseren voorkom je bijvoorbeeld eindelijk gescroll van potentiële klanten over het energieslurpende internet. En ook binnen je social strategie kan de juiste targeting tot een energie-besparing leiden. Zet je nog niet in op digitaal? Dan is daar je grootste winst te behalen. Folders en andere poststukken passen vaak niet in een duurzame bedrijfsvoering.

5. Check je afval

Houd een maand lang bij hoeveel afval je bedrijf creëert. Dit lijkt misschien een gedoetje, maar het zal je helpen om vast te stellen waar jij nog op kunt verbeteren. Heb je dit eenmaal in kaart gebracht, dan weet je precies hoe je zowel het milieu als je portemonee kunt besparen. Zit veel van de afval in verpakkingsmateriaal voor een kantoorlunch? Bekijk dan eens of je afvalvrije boodschappen kunt inkopen via Pieter Pot of Crisp.

6. Kies duurzame merchandise

Duurzame merchandise of relatiegeschenken, er is een complete markt voor! Pennen, keycords, hervulbare bekers: er zijn tal van duurzame alternatieven te vinden. Google maar eens op duurzame relatiegeschenken en inspireer jezelf, medewerkers én klanten tot een duurzamere levensstijl. Pas overigens wel op voor greenwashing. Vooral wanneer je in de markt bent om textiel merchandise aan te schaffen is het gebruikte materiaal vaak niet zo duurzaam als dat men doet voorkomen. Kies vooral voor biologisch (!) katoen, linnen of tencel.

Afbeeldingen verbeteren met SEO

7. Verklein de ecologische voetafdruk van jouw website

Er wordt niet vaak nagedacht over hoe het internet, en jouw website als onderdeel daarvan, negatief bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot van CO2. Het internet is momenteel meer belastend voor het milieu van de vliegvaart. Zou iedereen zijn/haar website optimaliseren, dan kan die uitstoot teruggebracht worden. Jij kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de afbeeldingen en video’s op jouw website gecomprimeerd worden. Daarnaast kun je eens informeren naar een groene hostingpartij. Zo wordt de stroom die jouw website in het datacenter verbruikt groen opgewekt én gecompenseerd.

8. Installeer waterbesparende oplossingen

Waterbesparende kranen zijn in vrijwel iedere bouwmarkt te vinden. Ook bestaan er verschillende mogelijkheden om bij het doorspoelen van het toilet minder water te verbruiken. Dubbele winst, want naast water bespaar je ook op de waterafrekening.

9. Gebruik elektronica langer en recycle

Elk jaar een nieuwe MacBook of laptop of altijd de behoefte aan het nieuwste model telefoon? De beste manier om duurzaam met spullen om te gaan is om deze spullen vooral niet te kopen. Is je electronica toch aan vervanging toe? Doneer deze dan aan scholen, bibliotheken of goede doelen. En mocht een apparaat echt stuk zijn, zorg dan dat je deze op de juiste wijze recycled. Gebruik bijvoorbeeld een inleverpunt in grotere supermarkten of tuincentra.

Dit interesseert je misschien ook

De duurzame dagen kalender 2024

Ook jij hebt dit jaar vast het voornemen om vaker content te delen. Hoe meer relevante content jij creëert, hoe beter je opgemerkt wordt door jouw doelgroep. Maar wat nu als je om inspiratie verlegen zit? Download gratis de duurzame inhaakkalender en weet met gemak...

Lees meer

Duurzame marketingkanalen: zo zet jij ze in!

Als duurzaam bedrijf maak je deel uit van een revolutionaire beweging die de wereld transformeert naar een groene toekomst. De aandacht rondom duurzaamheid groeit en dat maakt jou een pionier waar je trots op mag zijn! Het streven naar duurzaamheid gaat vaak verder...

Lees meer

Adwords beheer uitbesteden of zelf doen?

Twijfel je of het beheer van Google Ads (voorheen Adwords) uit wilt besteden? Dat begrijpen wij heel goed. Het uitbesteden van campagnes vraagt namelijk om extra budget. Daarnaast gaan er behoorlijk wat horrorverhalen de rondte over bureaus die een potje maken van het...

Lees meer