fbpx

Link uit Google verwijderen? Zo pak je dat aan

Aangezien je op deze pagina bent belandt, ken je het vast wel:  je checkt je website in Google Search Console en ziet tientallen of zelfs honderden URL’s die eigenlijk niet geïndexeerd zouden moeten zijn. Denk aan shopping cart URL’s, gefilterde pagina’s of andere technische URL’s die geen waarde toevoegen aan jouw duurzame merk. Tijd om orde op zaken te stellen!

Waarom URL's verwijderen uit Google?

Er kunnen uiteenlopende redenen zijn om URL’s te verwijderen uit de zoekresultaten van Google. Wat ons betreft kunnen onnodige URL’s in de Google-index:

  • je crawl budget verspillen
  • voor verwarrende zoekresultaten zorgen
  • je website minder duurzaam maken (ja, echt! hoe meer pagina’s Google namelijk indexeert, hoe meer data er opgeslagen wordt, hoe meer stroom er verbruikt wordt.)
Groene Marketing

Zo verwijder je links uit Google

1. Analyseer patronen. Begin met het identificeren van terugkerende elementen in de ongewenste URL’s. Vaak zie je parameters als ‘?size=’ of ‘?color=’ of URL’s met ?add-to-cart’.

2. Gebruik de robots.txt. Voor shopping cart url’s is robots.txt de beste oplossing. Hiermee voorkom je dat Google deze pagina’s überhaupt crawlt. Dit bespaart niet alleen indexeringsruimte, maar ook serverbelasting. Hieronder zie je bijvoorbeeld dat er verschillende URL’s worden uitgesloten die ‘cart’, ‘session’ of ‘add-to-cart’ bevatten.

User-agent: *
Disallow: /*?cart=
Disallow: /*?session=
Disallow: /winkelwagen
Disallow: /*?add-to-cart=

3. Gebruik Canonicals. Deze zijn perfect voor gefilterde of gesorteerde pagina’s. Met een canonical geef je Google het signaal dat de hoofdpagina de originele versie is. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een productenlijst: example.com/duurzame-kleding
  • Met filters: example.com/duurzame-kleding?color=blauw
  • En sortering: example.com/duurzame-kleding?sort=prijs

<link rel=”canonical” href=”https://example.com/duurzame-kleding” />

  1. Pas een ‘no-index’ toe waar nodig. Voor pagina’s die wel gecrawld (omdat ze bijvoorbeeld links bevatten die Google kan volgen) mogen worden, maar niet in de zoekresultaten horen, is no-index de oplossing. Dit is ideaal voor auteursoverzichtspagina’s, interne zoekresultatenpagina’s, tijdelijke landingspagina’s, testpagina’s of bedankpagina’s na een aankoop.

5. Wees specifiek. Vermijd algemene oplossingen. Elke website is anders en verdient een op maat gemaakte aanpak. Wat werkt voor de een, werkt niet automatisch voor de ander. 

Flower Power

Aan de slag

Begin klein en monitor de resultaten. Gebruik Google Search Console om te zien of je aanpassingen het gewenste effect hebben. En onthoud: een schone website-indexering is niet alleen goed voor je vindbaarheid, maar ook voor je digitale voetafdruk.

Nog een laatste tip Zorg dat je wijzigingen goed documenteert. Zo kun je altijd terug als iets onverwachts gebeurt en help je toekomstige teamleden of developers.

💡 Door je website-indexering op te schonen, verminder je onnodige servercapaciteit, verbeter je de gebruikservaring en maak je je website energiezuiniger. Lekker duurzaam dus! Wil je weten of jouw website last heeft van ongewenste geïndexeerde url’s? We helpen je graag met een grondige website-analyse.

Dit interesseert je misschien ook