fbpx

Gebroken links in Google Ads? Niet met het link checker script!

Betalen voor een link die niet werkt. Dat zou jij nooit doen! Gelukkig hoeft dat je niet te overkomen als je werkt met scripts in Google Ads. Vandaag een van onze favorieten: het link checker script. Dit script spoort alle gebroken links moeiteloos voor je op.

Wat zijn Google Ads Scripts?

Binnen Google Ads kun je controles of wijzigingen automatiseren met scripts. Met behulp van JavaScript-code kun je bijvoorbeeld biedingen wijzigen, advertentiegroepen onderbreken of zoekwoorden toevoegen. De scripts maken handmatig werk gedeeltelijk overbodig. En naast het automatisch doorvoeren van wijzigingen, kun je dus ook controles – zoals die op gebroken links – automatiseren.

Google Ads Scripts

Ze zet jij een Google Ads Script op

Allereerst is het belangrijk om in te loggen op je Google Ads Account. Vervolgens klik je bovenin op ’tools en instellingen’ om daarna onder ‘bulkacties’ voor ‘script’ te kiezen.  Klik hierna op de grote blauwe plus om jouw eerste script maken. Omdat scripts wijzigingen kunnen aanbrengen in jouw campagnes, moet je de scripts altijd eerst machtigen. Op een later moment wordt er nogmaals om een autorisatie gevraagd.

Je hebt nu een blanco canvas voor je. Het script om gebroken links op te sporen, kopieer je van de website van Google Developers. Dit kopie plak je in je in je script-omgeving. Maar hiermee ben je er nog niet. Om het script te laten werken zijn er namelijk een paar regels die je zelf mag aanpassen.

Script om gebroken links te vinden

Link Checker Script aanpassen

Zodra er een 404-pagina wordt gevonden, willen we dat deze geregistreerd wordt. We leggen deze vast via een Google Spreadsheets document. Je kunt een kopie maken van onze link checker template. Vervolgens selecteer je de URL van het document (nadat je een kopie hebt gemaakt), om in het script in te voeren. Op regel 50 zie je ‘YOUR_SPREADSHEET_URL’. De aanhalingstekens mag je laten staan, binnen deze tekens plaats je de URL naar jouw spreadsheets.

Nu kun je jezelf ook een notificatie laten sturen op het moment dat het script afwijkingen heeft gevonden. Op regel 54 vervang je YOUR_EMAIL_HERE door jouw e-mail adres. Opnieuw mag je de aanhalingstekens laten staan. Heb je deze wijzigingen doorgevoerd, dan klik je rechtsonder op ‘uitvoeren’ en ‘uitvoeren zonder voorbeeld te bekijken’. Nu popt er nog een autorisatie op. Autoriseer deze en klik nogmaals op ‘uitvoeren’.

Frequentie Google ads Scripts instellen

Frequentie van de controle instellen

Keer je terug naar het overzicht met actieve scripts, dan kun je hier per script een frequentie instellen. Het link checker script is zo gemaakt dat deze maximaal eens per dag de links controleert. De frequentie op ieder uur instellen zal dus niet veel uithalen. Wel is het verstandig om de frequentie op dagelijks in te zetten. Vanaf dat moment worden alle URL’s in jouw Google Ads account dagelijks nagelopen op gebroken links.

Andere gebroken links opsporen

Google Ads is misschien niet het enige kanaal waar je op in zet. Ook binnen de organische zoekresultaten of sociale media worden er links naar jouw website ingezet. Wil jij weten hoe je over jouw hele website gebroken links kunt opsporen en verhelpen? Lees dan ook de post 404-pagina’s opsporen en oplossen.

Dit interesseert je misschien ook

De duurzame dagen kalender 2024

Ook jij hebt dit jaar vast het voornemen om vaker content te delen. Hoe meer relevante content jij creëert, hoe beter je opgemerkt wordt door jouw doelgroep. Maar wat nu als je om inspiratie verlegen zit? Download gratis de duurzame inhaakkalender en weet met gemak...

Lees meer

Duurzame marketingkanalen: zo zet jij ze in!

Als duurzaam bedrijf maak je deel uit van een revolutionaire beweging die de wereld transformeert naar een groene toekomst. De aandacht rondom duurzaamheid groeit en dat maakt jou een pionier waar je trots op mag zijn! Het streven naar duurzaamheid gaat vaak verder...

Lees meer

Adwords beheer uitbesteden of zelf doen?

Twijfel je of het beheer van Google Ads (voorheen Adwords) uit wilt besteden? Dat begrijpen wij heel goed. Het uitbesteden van campagnes vraagt namelijk om extra budget. Daarnaast gaan er behoorlijk wat horrorverhalen de rondte over bureaus die een potje maken van het...

Lees meer